kobietymedycyny.pl

Kolejna witryna oparta na WordPressie

olej z żywokostu
Zdrowie

Na co warto stosować olej z żywokostu? Zastosowanie i właściwości

Olej pozyskiwany z żywokostu jest bogaty w cenne składniki aktywne i stosowany jest w medycynie naturalnej już od wielu lat. Na co może pomóc?

Żywokost lekarski (Symphytum Officinale) jest rośliną, która ze względu na swój bogaty skład pozwala na uzyskanie bardzo dobrych efektów w kuracji wielu dolegliwości. Używany jest on zewnętrznie, przynosząc szybką ulgę w różnych objawach dotykających układu ruchu oraz skóry. Obecnie bardzo często stosowany jest olej z żywokostutłoczony z tej właśnie rośliny.

Czym jest olej z żywokostu?

Olej żywokostowy, olej z żywokostu jest rodzajem naturalnego oleju, który pozyskiwany jest z żywokostu lekarskiego.

Żywokost zawiera wiele cennych substancji aktywnych, między innymi są to naturalne polifenole, substancje śluzowe, alantoina, garbniki czy auksyna. Składniki te pozytywnie wpływają na zdrowie człowieka, pomagając mu w łagodzeniu wielu symptomów i zapobieganiu ich nawrotom.

Warto pamiętać o tym, że olej z żywokostu przeznaczony jest do używania zewnętrznego, ponieważ stosowany wewnętrznie może powodować poważne skutki uboczne. Dzisiaj zatem nie używa się go już do tego celu.

Właściwości oleju żywokostowego

Cenne składniki zawarte w oleju żywokostowym powodują, że:

  • łagodzi on stany zapalne
  • wykazuje działanie przeciwbólowe
  • zmniejsza obrzęki
  • redukuje podrażnienia, zaczerwienienia
  • wspomaga regenerację skóry
  • wykazuje działanie przeciwstarzeniowe

Olej żywokostowy – kiedy warto go stosować?

Najczęściej olej z żywokostu używany jest zewnętrznie do nacierania stawów. Polecany jest on przede wszystkim na bóle reumatyczne, między innymi na RZS, czyli na reumatoidalne zapalenie stawów. Pomaga także w przypadku urazów stawów, wspierając ich prawidłową pracę.

Po olej żywokostowy można także sięgnąć wtedy, gdy pojawia się rwa kulszowa oraz inne dolegliwości powiązane z pracą nerwów.

Polecany jest on również w przypadku obrzęków, opuchnięć, na skręcenia, zwichnięcia czy naciągnięcia ścięgien.

Inne zastosowanie, jakie ma olej z żywokostu, polega na wsparciu dla regeneracji skóry. Składniki aktywne w tym oleju powodują, że szybko minimalizuje on różnego rodzaju uszkodzenia skóry, na przykład jak podrażnienia, wypryski, siniaki. Nie zaleca się jednak stosowania oleju na otwarte rany.

Dodatkowo olej z żywokostu jest częstym składnikiem naturalnym w kosmetykach przeciwzmarszczkowych. Pomaga on w poprawie wyglądu skóry, wspiera jej nawilżenie, powoduje, że jest bardziej napięta, promienna oraz jędrniejsza.

Można też nakładać go na skalp i na włosy, ponieważ pomaga on w przypadku ich wypadania, suchości, zniszczenia.

Jak stosować olej z żywokostu?

Olej żywokostowy powinien być używany jedynie zewnętrznie, ponieważ badania wykazały, że znajdujące się w żywokoście składniki aktywne mogą być szkodliwe, zwłaszcza dla wątroby.

Stosowanie oleju z żywokostu polega na nakładaniu go 2-3 razy na dzień na wybrane miejsca. Masaż pozwala wtedy na uzyskanie jeszcze lepszych efektów, dlatego najlepiej poświęcić kilka minut na jego nałożenie.

Obecnie olej z żywokostu można kupić w wielu sklepach, między innymi w zielarniach oraz w aptekach.

Artykuł sponsorowany

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.