kobietymedycyny.pl

Kolejna witryna oparta na WordPressie

dieta hashimoto
Dieta

Czy dieta Hashimoto pomaga łagodzić przebieg choroby?

Choroba Hashimoto to dość powszechnie występująca choroba autoimmunologiczna. W jej przebiegu niezwykle istotną rolę odgrywa odpowiednia dieta. Może ona bowiem w znacznym stopniu wpłynąć na skuteczność podejmowanego leczenia. Ponadto, stosowanie określonej diety, w tym ograniczanie lub eliminowanie wybranych składników może nie tylko poprawić samopoczucie osoby chorej, ale również ograniczyć toczący się stan zapalny i powstrzymać rozwój choroby.

Choroba Hashimoto

Jak wspomniano powyżej, choroba Hashimoto występuje dość często w populacji i związana jest z zaburzeniami w prawidłowym działaniu układu odpornościowego. W konsekwencji prowadzi to do przewlekłego zapalenia oraz niedoczynności tarczycy. Choroba cechuje się licznymi nieprzyjemnymi dla pacjenta dolegliwościami, dotyczącymi całego organizmu, w tym: nadmiernym zmęczeniem, pogorszeniem nastroju, przybieraniem na wadze, a w konsekwencji także otyłością.

Polecamy: https://kobietymedycyny.pl/kontrolowanie-cukrzycy-ciazowej-dieta-cukrzycowa-w-ciazy/

dieta hashimoto

Dieta Hashimoto

Zbilansowana dieta przy Hashimoto ma ogromne znaczenie z uwagi na możliwy nagły wzrost wagi. Z tego powodu, dieta powinna przede wszystkim uwzględniać zredukowaną ilość spożywanych kalorii. Co ważne, ograniczanie ilości spożywanych posiłków powinno być wykonywane rozsądnie. Może ono prowadzić do narastania problemów związanych z prawidłową pracą tarczycy. Dlatego właśnie prawidłowo zbilansowana dieta powinna być stosowana pod nadzorem specjalisty. Dietetyk zaproponuje odpowiedni plan posiłków bogatych w substancje odżywcze.

Dieta Hashimoto – podstawowe zasady

Dieta przy Hashimoto powinna cechować się regularnością przyjmowanych posiłków. Optymalnie powinno się spożywać dania pięciokrotnie w ciągu dnia w regularnych odstępstwach czasu. Pozwala to bowiem utrzymać stałe tempo przemiany materii.

Polecane produkty

Dieta przy Hashimoto powinna być bogata w składniki mineralne, w tym jod, selen i żelazo. Jod zapewnia prawidłową pracę tarczycy i znajduje się w mleku, przetworach mlecznych oraz owocach morza. Selen łagodzi stan zapalny tarczycy. Występuje między innymi w jajach, kakao, grzybach oraz orzechach brazylijskich. Żelazo również poprawia pracę tarczycy, a znaleźć je można w żółtkach jaj, czerwonym mięsie oraz zielonych warzywach liściastych.

Zobacz także: https://kobietymedycyny.pl/polecana-dieta-przy-endometriozie/

dieta przy hashimoto

Dieta Hashimoto – produkty, które należy ograniczyć lub wyeliminować

Dieta przy Hashimoto powinna prowadzić do ograniczenia spożywania węglowodanów. Z uwagi na powszechnie występujące w przebiegu choroby zaburzenia wydzielania insuliny, z diety należy wykluczyć cukry proste, w tym słodycze oraz produkty wysoko przetworzone. Ponadto, dieta eliminuje gluten, laktozę, warzywa kapustne oraz produkty z wysokim indeksem glikemicznym. Te ostatnie, przyczyniają się do bardzo niekorzystnego dla zdrowia gwałtownego wyrzutu insuliny do krwi.

Stosowana w przebiegu choroby Hashimoto dieta bezglutenowa, ogranicza rozwój stanów zapalnych oraz jest bezwzględnie wskazana u osób, u których występuje jego nietolerancja. Ponadto, wiele osób w populacji cechuje się nietolerancją laktozy.

Ryzyko występowania tej dolegliwości wzrasta wraz z rozwojem choroby Hashimoto. W takim wypadku, konieczne jest całkowite wykluczenie z diety mleka oraz produktów mlecznych i zastąpienie ich wyrobami pochodzenia roślinnego. Ponadto, dieta przy Hashimoto powinna eliminować spożywanie soi oraz warzyw kapustnych, a więc brokułów, kalafiora oraz brukselki. Warzywa te zawierają w swoim składzie goitrogeny, które posiadają zdolność wiązania jodu w organizmie, co jak wspomniano powyżej przyczynia się do pogorszenia funkcjonowania tarczycy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.